Amasya
Orjin
Türkiye
Tat
Tatlı

Amasya

Orjin

Türkiye

Tat

Tatlı

Hasat Zamanı

Ekim

Özellikleri

Orta boylu misket şeklinde bir yapıya sahiptir. Sulu, hafif sert, tatlı bir elmadır. Sarı zemin üzerine kırmızı renklidir.

Tat Ölçer
Arap Kızı
Orjin
Türkiye
Tat
Mayhoş

Arap Kızı

Orjin

Türkiye

Tat

Mayhoş

Hasat Zamanı

Eylül

Özellikleri

Koyu kırmızı renge sahip olup tadı mayhoş, sulu ve lezzetli bir elma cinsidir.

Tat Ölçer
Braeburn
Orjin
Yeni Zelanda
Tat
Mayhoş

Braeburn

Orjin

Yeni Zelanda

Tat

Mayhoş

Hasat Zamanı

Ekim

Özellikleri

Tatlı ve ekşi arasında tadı olan aromatik bir elmadır. Sarı zemin üzerinde alev rengindedir. Özellikle posası sayesinde salatalara eşlik edebilir. Aynı zamanda pişirme içinde ideal bir elma türüdür.

Tat Ölçer
Delkorf
Orjin
Fransa
Tat
Tatlı

Delkorf

Orjin

Fransa

Tat

Tatlı

Hasat Zamanı

Ağustos

Özellikleri

Orta büyüklükte sulu ve tatlı bir elmadır. Meyve eti krem renkli ve gevrektir. Meyve kabuk rengi sarı yeşil zemin üzerine soluk kırmızı renklidir.

Tat Ölçer
Early Red One (Erova)
Orjin
ABD
Tat
Tatlı

Early Red One (Erova)

Orjin

ABD

Tat

Tatlı

Hasat Zamanı

Eylül

Özellikleri

Rengi koyu kırmızı, hafif sert ve sulu bir meyvedir. Tatlıdır.

Tat Ölçer
Florine
Orjin
Fransa-ABD
Tat
Mayhoş

Florine

Orjin

Fransa-ABD

Tat

Mayhoş

Hasat Zamanı

Eylül

Özellikleri

Orta boyda, hafif mayhoş ve sulu bir meyvedir. Parlak kırmızı renge sahiptir.

Tat Ölçer
Fuji
Orjin
Japonya
Tat
Tatlı

Fuji

Orjin

Japonya

Tat

Tatlı

Hasat Zamanı

Ekim-Kasım

Özellikleri

Aromatik ve hoş tatlıdır. Şeker oranı yüksektir. Sert ve çok suludur. Mevye eti hafif sarımsı ve soluktur. Kalın kabuklu olması sebebiyle yıpranmadan seyahatlerde çantanızda taşıyabileceğiz çiğ tüketim için ideal bir elmadır. Görüntüsü çok albenili olmamakla birlikte en lezzetli elma türlerinden biridir, mutlaka denenmelidir.

Tat Ölçer
Gala
Orjin
Yeni Zelanda
Tat
Çok Tatlı

Gala

Orjin

Yeni Zelanda

Tat

Çok Tatlı

Hasat Zamanı

Ağustos-Eylül

Özellikleri

Her zaman çok tatlı ve hoş bir tadı vardır. Gevrek ve suludur. Derin kırmızı renkte olur, bazen çeşitten çeşite kırmızılık oranı azalıp sarı çizgiler ile süslüdür. Şekil orta büyüklükte yuvarlak ve küçük yemesi kolaydır.

Tat Ölçer
Ginger Gold
Orjin
ABD
Tat
Hafif Mayhoş

Ginger Gold

Orjin

ABD

Tat

Hafif Mayhoş

Hasat Zamanı

Temmuz

Özellikleri

Golden Delicious ile aynı ailedendir. Golden Delicious'a göre daha iri ve daha suludur. Eti, krem rengi, sulu, tadı hafif mayhoş, çok aromatik ve sert bir meyvedir. Depolamaya uygun değildir. Yazlık bir elmadır. Elma pastalarında pişmiş ya da taze olarak tüketilebilir.

Tat Ölçer
Golden Delicious
Orjin
ABD
Tat
Hafif Ekşi

Golden Delicious

Orjin

ABD

Tat

Hafif Ekşi

Hasat Zamanı

Eylül-Ekim

Özellikleri

Meyve, gevrek, sulu ve açık sarı renklidir. Hafif ekşimtırak bir tadı vardır. Bazen kırmızılıkla süslenmiş olabilir. Çok amaçlı bir meyvedir. Meyve salataları, pastalar ve turtalar için mükemmel bir seçenektir.

Tat Ölçer
Granny Smith
Orjin
Avustralya
Tat
Ekşi

Granny Smith

Orjin

Avustralya

Tat

Ekşi

Hasat Zamanı

Ekim

Özellikleri

Çok sulu, ekşimsi ve aromatik, gevrek ve sert bir meyvedir. Çok belirgin yeşil renklidir. Koyu yeşil ve açık yeşil tonlarda olabilir. Halk arasında "Yeşil Elma" olarak bilinir. Diyabet hastaları için en uygun elma çeşididir. Kalın kabuklu olması sebebiyle seyahatlerde, öğün aralarında taze yemek için tercih edilebilir.

Tat Ölçer
Jeromine
Orjin
ABD
Tat
Tatlı

Jeromine

Orjin

ABD

Tat

Tatlı

Hasat Zamanı

Eylül–Ekim

Özellikleri

Koyu kırmızı renkli iri bir elmadır. Meyve eti sert, tatlı ve suludur.

Tat Ölçer
Jonagold
Orjin
ABD
Tat
Hafif Ekşi

Jonagold

Orjin

ABD

Tat

Hafif Ekşi

Hasat Zamanı

Eylül-Ekim

Özellikleri

İçerdiği şeker ve asit dengesi ile kendine has ekşimtırak bir tadı vardır. Sulu ve kokuludur. Meyve, yeşil-sarı ve kırmızı-turuncu çizgilerle süslenmiştir. İri bir yapıya sahiptir.

Tat Ölçer
Red Chief
Orjin
UK
Tat
Mayhoş

Red Chief

Orjin

UK

Tat

Mayhoş

Hasat Zamanı

Ağustos-Eylül

Tat Ölçer
Red Delicious
Orjin
ABD
Tat
Hafif Ekşi

Red Delicious

Orjin

ABD

Tat

Hafif Ekşi

Hasat Zamanı

Eylül

Özellikleri

Meyve yoğun kırmızı renklidir. Hafif ekşimtıraktır. Meyve eti beyazdır. Bu tür gün içinde öğün aralarında taze yemek için idealdir.

Tat Ölçer
Red Star
Orjin
ABD
Tat
Tatlı

Red Star

Orjin

ABD

Tat

Tatlı

Hasat Zamanı

Ağustos

Özellikleri

Yeşil ve üzerine koyu kırmızımsı renklidir. Meyve eti gevrek ve orta suludur. Tatlı bir meyvedir.

Tat Ölçer
Scarlet Spur
Orjin
ABD
Tat
Tatlı

Scarlet Spur

Orjin

ABD

Tat

Tatlı

Hasat Zamanı

Ağustos-Eylül

Özellikleri

Meyveler değişik büyüklükte hafif konik yapıda ve koyu kırmızı renklidir. Meyve eti beyaz, tatlı ve sulu bir yapıya sahiptir.
.

Tat Ölçer
Summer Red
Orjin
ABD
Tat
Mayhoş

Summer Red

Orjin

ABD

Tat

Mayhoş

Hasat Zamanı

Temmuz

Özellikleri

Meyvesi iri bir elmadır. Yapısı gereği orta kısmı şişkindir. Rengi yeşil zemin üzerine kırmızı renkli sarı beneklidir. Meyve eti beyaz, hafif sert ve mayhoş bir yapıya sahiptir. Yazlık bir çeşittir. Depolama süresi kısadır, hemen tüketilmektedir.

Tat Ölçer
Topred
Orjin
ABD
Tat
Ekşimtırak

Topred

Orjin

ABD

Tat

Ekşimtırak

Hasat Zamanı

Eylül

Özellikleri

Meyve sert ve ekşimtıraktır. Sarı ve yeşil zemin üzerine kırmızı renktedir. İri bir meyvedir.

Tat Ölçer

Elma’nın Faydaları

 

  • Elma, içerdiği organik asitler, soda ve fosforun yardımı ile beyni, karaciğeri ve mideyi olumlu etkiler.
  • Çiğ elma kabuğu yenerek bedendeki ürik asit azaltılabilir.
  • Pişmiş elma ile yapılan kompresler yumuşatıcı ve rahatlatıcıdır.
  • Taze elma suyu bol antioksidan (tanenler) içerir ve vücudun arınmasını sağlar.
  • Yatmadan önce yenen bir elma, rahat uyumaya yardımcı olur.
  • Gut, böbrek, mesane ve hemoroid hastalıklarında elma kürünün yararları vardır
  • Elma da bulunan triterpenoids birleşeni kolon kanserini engellemeye yardımcı olmaktadır.
  • Elma diyetler için mükemmel bir seçimdir. 100 gramı sadece 54 kaloridir. Bu da ağır olarak sindirilebilen şekerden gelmektedir.
  • Diş sağlığı için elma kabuğu çok önemlidir. Kabuğu ile yenilen elma dişleri doğal olarak temizler, diş etlerini kuvvetlendirir.
  • Bol posa içermesi nedeniyle iştahı azaltır.
  • Taze sıkılmış elma suyu metabolizmayı hızlandırır ve idrarı arttırır.
Çeşit Oca Şub Mar Nis May Haz Tem Ağu Eyl Eki Kas Ara
Amasya
Arap Kızı
Braeburn
Delkorf
Early Red One (Erova)
Florine
Fuji
Gala
Ginger Gold
Golden Delicious
Granny Smith
Jeromine
Jonagold
Red Chief
Red Delicious
Red Star
Scarlet Spur
Summer Red
Topred
Lejant: Hasat Soğuk havada bulunabilirlik Mevcut Değil

Elmalı Turta

Yapımı Çok Kolay, Tadı Mükemmel

Malzemeler

  • 70 gr margarin
  • 1 adet yumurta
  • 1 çay bardağı süt
  • 1 çay bardağı şeker
  • 1 paket vanilya
  • 1 paket kabartma tozu
  • Aldığı kadar un (yaklaşık 5-6 su bardağı )
  • 3 adet orta boy elma
  • 1 çay bardağı ceviz içi
  • 1 çay kaşığı tarçın (silme)
  • 3 çorba kaşığı şeker

Hazırlanışı

  1. Öncelikle elmaları rendeleyin. Bir tencerede elma rendesi, seker ve ceviz içini karıştırın, elmalar suyunu salıp çekene kadar pişirin. Pişen elmalı harcı ocaktan aldıktan sonra tarçını ilave edin.
  2. Hamuru hazırlamak için genişçe bir kabın içerisine margarin, yumurta, süt, şekeri ilave edip boza kıvamında bir harç olana kadar parmaklarınınız la harmanlayın.
  3. Daha sonra un, kabartma tozu ve vanilyayı ilave edin. Kulakmemesi yumuşaklığında bir hamur elde edin.
  4. Hamuru 5 parçaya bölün. Parçalardan birini 30cm civarında açın, 8’e bölün. Kenarlara 1 tatlı kaşığı haçtan koyun ve kıyıdan başlayarak rulo şeklinde sarın. Fırın tepsisine dizin. Diğer parçalar ada aynı işlemi uygulayın.
  5. Önce 150 derece fırında 20-25 dk. Sonra 175 derecede çok az pembeleşene kadar fırınlayın. Soğuduktan sonra üzerine pudra şekeri serperek servis yapabilirsiniz.

Elmalı Kurabiye

Elmalı kurabiye, içerik olarak elma, ceviz, şeker, yağ, su, tatlandırıcı ve un kullanılarak yapılan bir kurabiye türüdür. Besin değerleri bakımından oldukça zengin olan elmalı kurabiye yağ, protein, karbonhidrat ve yüksek miktarda kalori içerir.

Malzemeler

  • 150 gr oda sıcaklığında tereyağı
  • 1/2 çay bardağı sıvı yağ,
  • 2 tepeleme yemek kaşığı yoğurt
  • 4 yemek kaşığı pudra şekeri
  • 1 paket kabartma tozu
  • 3-4 su bardağı un
  • 2 adet büyük boy Elma
  • 2 yemek kaşığı şeker
  • 1 çay bardağı çekilmiş ceviz
  • 1 çay kaşığı tarçın
  • 1/2 su bardağı pudra şekeri

Hazırlanışı

  1. Elmaları rendeleyip geniş bir tavaya alın ve suyunu salana kadar kısık ateşte pişirin,
  2. Suyunu salınca şekeri ekleyip suyunu çekene kadar pişirin
  3. Tarçını ve cevizi ekleyip ateşten alın,
  4. Hamur için tereyağı, sıvı yağ ve yoğurdu bir karıştırma kabına alıp elinizle karıştırın,
  5. Pudra şekeri ve kabartma tozunu ekleyerek yoğurmaya başlayın,
  6. Unu yavaş yavaş ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde edene kadar yoğurun,
  7. Hamurdan mandalina büyüklüğünde bezeler yapın,
  8. Her bir bezeyi merdane yardımıyla çay tabağından biraz büyük bir yuvarlak olacak şekilde açın,
  9. Yuvarlağı dörde kesin,
  10. Her bir parçanın geniş tarafında elmalı harçtan koyarak sigara böreği gibi sarın,
  11. Önceden ısıtılmış fırında 180 derecede üzerleri pembeleşene kadar pişin,
  12. Pudra şekeriyle süsleyerek servis yapın.